Waar kunt u ons vinden?
Nieuwe Steen 16, 1625 HV Hoorn 
AFM nummer: 12040085 
  Privacyverklaring Cornelius & de Wit
                

corneliusdewit logo

De verschillende dekkingen van een autoverzekering

Uw auto moet natuurlijk goed verzekerd zijn, maar wat is hierbij een goed advies? 

Er zijn drie verzekeringsvormen waar u tussen kunt kiezen:

  • Wettelijke aansprakelijkheid (WA): Deze verzekering dekt gewoonlijk alle letselschade en zaakschade die door de verzekerde wordt veroorzaakt.

  • WA + Beperkt casco: Naast de WA schade dekt de beperkt casco dekking schade aan uw eigen auto door oorzaken die buiten de eigen invloedssfeer liggen (brand, storm, diefstal, ruitschade en botsing met loslopende dieren).

  • WA + Volledig casco: Dit is de WA beperkt casco met aanvullend een dekking bij schade aan uw auto door schade binnen de eigen invloedssfeer, bijvoorbeeld een aanrijding of door vandalisme (allrisk).

 Maar welke dekking is verstandig om te kiezen?

Indien u een auto koopt, welke recent gebouwd is lijkt WA + Volledig casco de verstandigste keuze. Bij een totaalverlies of diefstal van de auto wordt er uitgekeerd op basis van de dagwaarde. Een auto die een paar jaar oud is heeft nog een hoge dagwaarde. De auto niet WA + Volledig casco verzekeren kan tot gevolg hebben dat u zelf hoge kosten dient te maken. Indien u bijvoorbeeld zelf een schade veroorzaakt en uw auto heeft schade, dan dient u de herstelkosten zelf te betalen. Als herstel niet meer mogelijk is vindt er geen vergoeding plaats op basis van de dagwaarde.

Mocht de auto wat ouder worden, dan zakt de waarde van het voertuig ook. De auto blijft verzekerd op basis van de nieuwwaarde, maar er wordt uitgekeerd op basis van de steeds lagere dagwaarde. Hierbij kan een goed advies zijn om de autoverzekering om te zetten naar WA + Beperkt casco. Eén van onze adviseurs kan samen met u kijken wanneer het een goed moment is om de dekking aan te passen. 

Wanneer de auto dermate oud is en lage dagwaarde heeft kiezen sommige mensen om de auto alleen te verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Hierbij is er alleen dekking voor schade die u veroorzaakt aan anderen. In veel gevallen is het te overwegen om toch voor WA + Beperkt casco te kiezen. De premie is iets hoger, maar u blijft verzekerd tegen brand-, diefstal-, storm- en ruitschade. Tevens bied deze verzekering dekking voor een botsing met een loslopend dier. 

Andere aanvullende dekkingen: 

  • Schadeverzekering voor inzittenden: Deze dekt de schade die de bestuurder en inzittenden in uw auto hebben opgelopen naar aanleiding van een ongeval. Met deze verzekering bent u gedekt voor materiële schade, letselschade, schade aan eigen kleding of bagage, medische kosten en inkomstenverlies door opgelopen letsel. Onze adviseurs zullen deze aanvullende dekking altijd adviseren.

  • Rechtsbijstand verkeer: Hierbij bent u (en uw gezin) verzekerd voor juridische hulp als u een conflict heeft als een deelnemer in het verkeer. Deze verzekering is een goede aanvulling op uw autoverzekering. Zeker als uw auto niet WA + Volledig casco is verzekerd. Deze dekking bied namelijk een extra verhaalsmogelijkheid. 

  • Aankoopwaarderegeling: Bij veel maatschappijen kunt u kiezen om de aankoopwaarde voor een bepaalde termijn mee te verzekeren. Binnen deze termijn wordt bij een totaalverlies of diefstal van de auto uitgekeerd op basis van de aankoopwaarde in plaats van de dagwaarde. Vaak kunt u kiezen voor een termijn van 12, 24 of 36 maanden.

  • Nieuwwaarderegeling: Koopt u een nieuwe auto, dan is het mogelijk om de nieuwwaarde te verzekeren voor een bepaalde termijn. Binnen deze termijn wordt bij een totaalverlies of diefstal van de auto uitgekeerd op basis van de nieuwwaarde in plaats van de dagwaarde. Vaak kunt u kiezen voor een termijn van 12, 24 of 36 maanden.

  • Pechhulp: Het kan zijn dat u een keer met pech langs de weg staat. Indien u geen pechhulp heeft bij uw dealer of via de ANWB, kunt u kiezen deze mee te verzekeren op uw autoverzekering. U wordt geholpen bij pech langs de weg en u heeft recht op een vervangende auto.

    Onze adviseurs staan klaar om een passend en persoonlijk advies te geven!